Inrichting brugklas

Bijgewerkt op: 3 oktober 2024

Onderwerpen bij dit hoofdstuk

7.1
7.8

De brugklassen worden ingedeeld in havoklassen, havo/vwo-klassen, atheneumklassen, gymnasiumklassen en een gymnasiumplusklas. Voorwaarde voor plaatsing in een brugklas atheneum of gymnasium is een vwo-advies van de basisschool. In de gymnasiumplusklas wordt extra uitdaging geboden aan meer- en hoogbegaafde leerlingen. Van deze leerlingen is een testrapport of zijn testgegevens bekend waaruit de meer- of hoogbegaafdheid blijkt. 

Het gymnasium

In de gymnasiumklas kunnen leerlingen in 2 lessen per week kennismaken met het vak Latijn. Bovendien wordt in deze lessen veel aandacht besteed aan allerlei aspecten van de klassieke cultuur. De mogelijkheid voor alle brugklasleerlingen - dus ook voor hen die geen Latijn hebben gevolgd - blijft echter bestaan om na de brugklas voor het gymnasium te kiezen, mits ze zijn bevorderd naar 2 vwo. Voor deze leerlingen is er een inhaalprogramma Latijn. De lessen Grieks beginnen in klas 2. 

Meer- of hoogbegaafde leerlingen kunnen op basis van passende testgegevens geplaatst worden in de gymnasiumplusklas. Aan deze leerlingen wordt een meer uitdagend lesprogramma aangeboden met vakken als programming & design en filosofie. De leerlingen in de gymnasiumplusklas gaan sneller door de reguliere lesstof. 

Tweejarig havo/vwo-klas

Leerlingen met een havo/vwo-advies worden in deze klas toegelaten. De leerlingen krijgen twee jaar de tijd om te onderzoeken welk niveau het beste bij hen past: havo of vwo.  

In deze klas is aandacht voor formatief handelen en toetsen binnen het reguliere toetsbeleid en lesprogramma. Op basis van feedback van docenten en de toetsresultaten kan een goed beeld worden gevormd over het niveau van de leerling. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om onder begeleiding huiswerk te maken op school. Na het tweede leerjaar stromen de leerlingen door naar 3 havo of 3 vwo.