Afgelopen maandag vond bij ons op school de feestelijke afsluiting plaats van de Post-bacheloropleiding ‘Inclusieve en meertalige leeromgeving’ voor docenten uit de regio Eindhoven. Wij mochten collega’s van verschillende scholen ontvangen voor een inspirerende bijeenkomst over het begeleiden van NT2-meertalige leerlingen in het voortgezet onderwijs.
De opleiding tot regisseur meertaligheid bood ons als docenten de kans om onze kennis te verdiepen en praktische handvatten te ontwikkelen voor het ondersteunen van leerlingen die Nederlands als tweede taal leren. We werkten aan het versterken van taalvaardigheden (spreken, luisteren, lezen en schrijven), en leerden strategieën die leerlingen helpen bij het begrijpen van toetsvragen, het toepassen van vaktaal en het formuleren van duidelijke antwoorden.
Tijdens de bijeenkomst presenteerden wij hoe we de opgedane kennis inmiddels toepassen op onze scholen. In korte pitches deelden we concrete voorbeelden van hoe we NT2-meertalige leerlingen betrekken bij het onderwijs. Deze verhalen vormden de basis voor waardevolle gesprekken, waarin we ervaringen en ideeën uitwisselden. We sloten de dag feestelijk af met een borrel en de uitreiking van de certificaten aan alle deelnemers.
De instroom van meertalige leerlingen is de afgelopen jaren sterk toegenomen in onze regio – en dat merken we ook op onze eigen school. De Brainportregio ontwikkelt zich in rap tempo tot een internationale gemeenschap, met steeds meer expats, kennis- en arbeidsmigranten en statushouders. Die groei zien we direct terug in de samenstelling van onze leerlingenpopulatie.
Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben wij dit schooljaar niet alleen geïnvesteerd in professionalisering binnen onze school, maar ook intern een doelgroepanalyse uitgevoerd. Daarmee wilden we inzicht krijgen in wat deze leerlingen nodig hebben én wat wij als collega’s nodig hebben om hen goed te kunnen begeleiden.
Op basis van die inzichten hebben we binnen het LCL een speciaal NT2-lokaal ingericht, waar leerlingen in kleine groepen extra taalondersteuning krijgen. Daarnaast werken we aan een schoolbreed, inclusief, meertalig taalbeleid. Zo zorgen we ervoor dat ondersteuning voor NT2-meertalige leerlingen een structureel onderdeel wordt van ons onderwijsaanbod, afgestemd op hun taalvaardigheidsniveau én het curriculum. Op die manier kunnen zij volwaardig meedoen én succesvol doorstromen naar passend vervolgonderwijs.
Met deze bijeenkomst hebben we niet alleen een leertraject afgerond, maar ook samen een mooie stap gezet richting een inclusief en taalbewust onderwijs in onze regio.